marți, 27 mai 2008

Sarutul

9:48 p.m. Stau in fata calculatorului. Caldura din camera imi incinge mintea care ar vrea sa scoata ceva in seara asta. Nu ma lasa sa scriu. Dar eu incerc, incerc, incerc....si ma straduiesc sa creez. Vorbesc cu tine pe mess. Tot felul de lucruri, banale sau mai putin banale. Orice-ar fi, imi place. Indiferent de subiect...imi place sa vorbesc cu tine. Imi ti mintea ocupata. Imi ti mintea in priza. Avem concepte comune. Calitati. Poate defecte. Avem mentalitati asemanatoare. Imi place. You make me feel good. You make me feel like I belong somewhere. You make me feel special.

9:57 p.m. Tot incerc sa gasesc un subiect, o tema de abordare petru a-l dezvolta. Sa vedem. Viata...am trecut deja in revista subiectul, destinul....si el s-a dus, prietenia...am putea vorbi despre asta la infinit si tot n-am ajunge la o conluzie, dragostea...are mult prea multe semnificatii si intelesuri pentru a-l putea acapara pe tot. Sarutul...cum vede oare o persoana sarutul? Ce semnificatie are pentru fiecare persoana in parte. Avem fel de fel de definitii. Vorbesc cu tine si te intreb definitia sarutului. Raspunsul tau ma uimeste putin: “Un sarut este o joaca, ba inocenta, ba al naibii de vulgara. E ca o joaca care-mi place fiindca poate crea o apropiere dintre 2 persoane. Eu il vad ca pe un gest de tandrete in unele cazuri desi totusi, de multe ori l-am folosit mai mult ca pe un capriciu.” ... Frumos. Perfect.

In cautarea definitiei perfecte am intrebat mai multa lume. O amica mi-a spus: “Pai...e foarte important...nu trebuie sa fie perfect...dar sa fie dat din dragoste...si sarutul este singurul care iti da starea aia de fluturasi in stomac...care este intr-un fel placuta...”. “Starea de fluturi in stomac”, o stare de euforie, o stare de inconstienta, o stare care te face sa plutesti dandu-ti aripi sa zbori pana la stele. Un alt bun prieten, poate unul dintre cei mai buni mi-a raspuns: “Inseamna atingerea buzelor catifelate care tind dupa trandetze si dupa dragostea care este in interiorul fiecarui om...si pentru multi oameni este cam greu de facut acest pas. Unii il fac doar de dragul de a-l face dar multi il fac deoarece vor sa simta cum porneste acest punct din suflet. Cat de mult ti-ai dori sa iti saruti partenera pe care ti-o doresti atat de mult, si o vei dori si mai mult dupa aceea”. Cate sentimente se pot ascunde in spatele unui chip.

Pe parcursul cautarilor mele, descopar alte definitii: “ Sarutul = nu doar un simplu act fizic, este un act emotional ce strabate barierele metafizicului, uniune a doua entitati spirituale ce tind sa devina o singura faptura, sa devina acel androgin despartit acum mult timp” ; “ Sarautul este ceva simplu si totusi complex, multi il ofera pur si simplu pentru placere. Altii savureaza momentul pentru a fi mai intimi cu persoanele pe care le iubesc”. Definitii mai simple, definitii mai complexe, definitii in care poti distinge putin personalitatea unui om sau mentalitatea sa. Alte cunostinte, alti prieteni, alte raspunsuri. Mai mult profunde sau mai putin. Raspunsuri care pot fi greu puse in cuvinte. De multe ori nu putem sa punem in cuvinte exact ceea ce simtim, ce gandim sau de multe ori nu putem pur si simplu sa mai vorbim. Cea mai buna prietena a mea spunea astfel : „Sarutul e ca un rau puternic si nelinistit. Dorinta de a saruta persoana iubita izvoraste din adancul inimii tale aproape insesizabil. Cursul raului desi mereu acelasi e totusi intotdeauna fascinant si surprinzator.Amplitudinea raului creste odata cu reuniunea mai multor rauri de dorinta,toate avand acelasi scop. Raul agitat si fermecator isi descopera visul in marea misterioasa. El niciodata nu isi pierde fascinatie fata de mare astfel ca intotdeauna va izvora si va parcurge sinugurul drum din munti doar pentru secunda pretioasa in care va ajunge sa se verse in ea.” O alta prietena, foarte sentimentala de fel, spune ca „ sarutul este contopirea a doua suflete intr-un gest pasional de iubire” . O alta prietena spune : “ Eu il vad ca fiind acel lucru pe care il vrei din ce in ce mai mult, indiferent de moment sau inprejurari, pentru a-l simti aproape pe cel pe care il iubesti”. Cineva care m-a dezamagit candva mi-a spus ca...” Uneori poate fi exprimarea atractiei dintre 2 persoane, rezultatul chimie dintre ei. Alteori poate fi acel gest fara de care nu poti sa respiri, sa ti-l doresti din tot sufletul, iar daca cel pe care il iubesti nu este langa tine amintirea saruturilor lui devine sufocanta. Un sarut poate sa insemne totul sau poate sa nu insemne nimic.” Totusi, un sarut poate provoca multe distrugeri. Pe toate planurile.

Ciudat nu? Cum raspunsurile intrebarii mele sunt diferite si totusi asemanatoare in esenta. Cele care mi-au placut cel mai mult... au fost primul si ultimul raspuns. Oare de ce? Oare care este motivul pentru care acele doua raspunsuri mi-au placut atat de mult avand in vedere ca sentimentele mele pentru acele persoane sunt complet diferite ? Un sarut poate apropia foarte mult doi oameni si totusi... un sarut poate distruge relatii. Indiferent de felul lor, fie ca este vorba de iubire, fie ca este vorba de prietenie, poate distruge multe. Invatam sa iubim...invatam sa iertam...

Timpul trece si pe parcurul incercarii mele de a da definitia perfecta... ajung pur si simplu la definitia mea: “Sarutul este acel act care vine de la ingeri, in care sufletele a doi oameni se impreuneaza. Cineva mi-a spus candva ca, dragostea adevarata dureaza 30 de secunde... cat un sarut. Oare am putea pastra acel timp in loc? Daca am putea sa o facem, cati dintre noi ar face asta cu adevarat? Un sarut. Apropierea a doua suflete care incep sa se cunoasca incet, incet... dezvaluind misterul ce se ascunde in interiorul fiecaruia. Dorinta febrila de mai mult. Mereu mai mult. Tot mai mult. Acel act prin care, parca, o mica particica din noi trece in celalalt, lasandu-si amprenta, undeva, intr-un coltisor de inima. O amprenta mai adanca sau mai putin adanca. Dar ramane. Mereu. Sau poate ca nu.... depinde de noi. Doar de noi…”

Un comentariu:

karynutza spunea...

touching, imi place mult ideea acestui post( chiar daca nu sunt de acord cu cautarea unei definiti pentru iubire). Oricum imi place modul in care este scris si astept si alte posturi de la tine , >:D<:*